fredag 10 december 2010

Lammstek på Skoglunds vis

Söndagsmiddag?!?

Ingredienser
1 lammstek (ca 1,2 kg)
3 rödlökar
12 potatisar
2 syrliga äpplen
8 vitlöksklyftor
5 färska lagerblad eller 2 torkade
2 msk finhackad rosmarin
1/2 dl finhackad timjan
4 msk flytande honung
3 dl vitt vin
1 1/2 msk konc kalvfond
smör
olivolja
salt och svartpeppar
Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skala och skär löken i klyftor. Skär potatisen i klyftor. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Skala vitlöken. Finhacka lagerbladen och blanda med örterna.
3. Lägg lök, potatis, äpplen och hela vitlöksklyftor i en smord långpanna. Ringla över 2 msk olja. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda runt tillsammans med hälften av den finhackade örtblandningen.
4. Blanda 2 msk olja med honungen och resten av de finhackade örterna. Gnid in lammsteken med blandningen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar runt om.
5. Skjut grönsakerna åt kanterna på långpannan och lägg lammsteken i mitten. Stick in en kötttermometer i den tjockaste delen av steken. 6. Rör ihop vin och fond. Häll blandningen i långpannan.
7. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 175°C. Tillaga tills innertemperaturen är 65–70°C (rosa– genomstekt), det tar ca 1 timme. Ös ett par gånger under tillagningen.
8. Ta ut och linda in köttet i smörpapper. Låt vila ca 10 minuter.
9. Skär steken i skivor och servera med potatis- och äppelblandningen. Servera gärna rödbetssallad till.

1 kommentar:

  1. Ester var skeptisk till alla örterna på potatisen men vi vuxna tyckte den håär rätten var väldigt smaskig...

    SvaraRadera