torsdag 30 september 2010

Herman!

Vi har haft en Herman, fick degen av en granne och det var ett ganska roligt projekt. Perfekt om man har barn; Ester tyckte det var roligt att mata Herman och sen baka. Kakan blev god och vi fikade på den när vi hade besök i söndags. Gav vidare degen till folk här i Rydebäck bla. en äldre dam i området som hade haft en Herman för 35 år sen. KUL!

Förberedelse

Dag 1

Du får Herman av en vän

Dag 2-3

Rör om några gånger per dag

Dag 4

Tillsätt:
2,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker

Dag 5-8

Rör om några gånger per dag

Dag 9

Som dag 4, dela sedan i 4 delar (c:a 3 dl), baka förslagsvis en del och ge bort tre delar.

För den del som bakas:

Bakning, alt. 1Dag 10

Rör i:
1,5 dl olja
3 st ägg
2,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk kanel

Tillsätt om så önskas: 200 g hackade nötter eller russin eller hälften av varje

Smeten hälles i 1,5-2 liter smörad & bröad form

Bakning, alt. 2Dag 10

Rör ner i Herman:
2 dl olja
1 dl mjölk
3 ägg
1 tsk vaniljsocker

Blanda i separat skål:
4 dl mjöl
2 dl socker
5 msk vaniljkrämspulver
2 tsk kanel
1½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat

Rör ner blandningen i Herman

Tillsätt om så önskas: 2 dl mandel/russin/nötter

Smörj in en 1,5-2 liter form med smör och ströa med socker och kanel

Häll i smeten

GräddningGrädda i 175o C drygt en timme

1 kommentar:

  1. Man kan oxå starta upp en Herman på egen hand men det är lite fusk, en stor del av grejen tycker jag är att man ska få den och sen sprida den vidare...

    SvaraRadera