onsdag 26 maj 2010

Plåtbröd med frasig skorpa

1 plåt bröd

3 dl + 5 dl vatten
2 dl kross (havre, råg, eller vete)
1 pkt jäst
3 msk matolja
1½ tsk salt
2 msk honung
2 dl grahamsmjöl
12 siktat dinkelmjöl

Koka upp 3 dl vatten och häll över krosset, låt stå 20 min.
Ljumma 5 dl vatten, smula jästen i en bunke och rör ut m. vattnet
Tillsätt kross, olja, salt, honung och mjöl. Arbeta degen, den ska vara lös. Pudra över grahamsmjöl och låt jäsa övertäck 1 timme.

sätt ugnen på 275 grader

stjälp upp deten på en plåt med bakplåtspapper, pudra över grahamsjöl.
Grädda 15 min långt ner i ungen. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 min. Låt svalna utan handduk.

1 kommentar:

  1. Gott bröd som är smidigt att baka i och med att det bara ska jäsas en gång och inte behöver knådas.

    SvaraRadera